Töltött szőlőlevelek
(4 személyre)
Hozzávalók:
1 db vöröshagyma
5 dkg basmati rizs
1 ek olaj
1 db zöldségleveskocka
2 ek pirított fenyőmag
20 db szőlőlevél (konzervben)
1 db citrom
petrezselyem
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
676 KJ (161 kcal)
Elkészítés:
1. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Az olajat felforrósítjuk és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a rizst, felöntjük 1 dl vízzel, beledobjuk a zöldségleveskockát és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A rizshez keverjük a pirított fenyőmagot és az aprított petrezselymet.
2. A szőlőleveleket leöblítjük, két levelet egymásra fektetünk és 1 evőkanálnyi rizsmasszát halmozunk rá. A szár felőli oldaláról feltekerjük a leveleket, két végüket benyomkodjuk. Tálba fektetjük és meglocsoljuk a kifacsart citrom levével. Annyi vizet öntünk rá, ami ellepi és lefedve 30 percig főzzük. Levesszük a fedőt és még további 10-15 percig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ebben a maradék kis lében hagyjuk kihűlni.
3. Tálkákban tálalva előételként kínálhatjuk.
WEB/REC/C/2025/VI/01-06v.